tisdag 17 maj 2011

Skållade havrebullar


Idag invigde jag min Kitchen aid. Resultatet blev dessa piffiga havrebullar och för att ge bloggen lite mer hemmafrukänsla kommer receptet här:

SKÅLLADE HAVREBULLAR, 24 st

4 dl havregryn
25 g smör
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl med fullkorn
4-5 dl vetemjöl

Pensling: vatten + havregryn

1. Lägg havregryn och smör i en bunke. Häll på kokande vatten och rör om. Låt stå i 5 minuter.
2. Tillsätt kallt vatten och rör om. Låt svalna till 37 grader och smula sedan ned jästen. Tillsätt salt, sirap och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 35 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 24 bullar.
5. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåtar i 30 minuter.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen, 250 grader i 8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar